Заветът на Левски (Предсмъртното писмо на Апостола)

Байовци, ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение.Не, тя с това започва. Нашето драгоценно отечество, ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана. Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези, които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни, и давал ли е пари или казвал нека да стане па тогава. На такива аз съм им писал и преди”. Днес е момента да си купите живот, които сега се продава, утре не и милиони да давате”. Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечеството ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце желаещи властта, само за да ви грабят.

За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно – Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли, не предполагали, че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край.Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте -Аз неведнъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Васил Левски ,1873 г.

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://gorskigorentrumbesh.wordpress.com/2011/02/21/zavetat-na-levski-predsmurtnoto-pismo-na-apostola/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 КоментариВашият коментар

 1. Направо изтръпнах. Пророчески думи. И какво излиза за всичките ни управници – смърт, смърт и пак смърт!

 2. Защо общо взето не сме се променили? До кога ще изкупуваме греховете си? Апостоле , не ни изоставяй!

 3. Прекрасно! Поклон!

 4. Пророчество! Колко вярно дори след повече от век! Поклон! Поклон!

 5. Питам се:
  преди 150 год. ли са писани тези думи или сега Апостола ни гледа и пише ,та всичко казано е толкова вярно?

 6. ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ

  &
  „ СЕЗОНИ „
  1981

  В МИНУТИ НА МЪЛЧАНИЕ
  =======================

  РЕПЛИКА ПРЕЗ МАСАТА

  „ Скажи – какой тьi
  след оставиш ? ”
  Л.Мартинов

  Ти , който спиш в постели меки ,
  живееш дни спокойни , леки ,
  познаваш хиляди пътеки –
  заобикалящи и преки –
  към тайните на този свят ,
  ти , който с дарби си богат
  и нито по един въпрос
  не ходиш , както казват , бос ;
  ти , който си човекът верен ,
  но се гнусиш от хлябът черен
  и гледаш днешният ни ден
  от пиедестала си студен ;
  ти , който произнасяш речи ,
  прозираш толкова далече ,
  отваряш всякъкви врати ,
  постигаш всякъкви мечти –
  поспри за малко своя ритъм
  и позволи да те попитам :
  в действителност КАКВО СИ ТИ ?

 7. ИСТИНА ИЛИ ИЗМАМА Е ПИСМОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, КОЕТО ВЪРВИ В ИНТЕРНЕТ???

  Забележка: /Приятели, коментарът под това писмо ми даде основание отново днес, 22.02.2012 год., да посетя къща-музей „Васил Левски“ в гр. Карлово. Оказва се, че на практика служителите в музея не са виждали подобно писмо.

  Ако се говори за отделни цитати от различни писма на Левски то те ми показаха цитат от писмо до Панайот Хитов от 10 май 1871 год. който гласи така „Ако е за България то времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме“.

  По този повод призовавам авторите на посочения сайт под писмото да под твърдят източника на това писмо. В случай, че нямат такъв, то следва да се извинят за невярна и подвеждаща информация.

  • Г-н Минчев, писмото е публикувано от неговия автор тук и на мен ми харесва като съдържание, макар и да е художествена измислица, повлияна от идеите на Левски! Всеки има право на мнение. Аз лично смятам, че за българските герои трябва да се говори много повече, пък било и като легенди. Факт е, че когато питаха младежи пред Софийския университет за Евлоги и Христо Георгиеви, повече от половината не бяха ги чували дори. Другият факт е , че съседите ни в Македония бавно и методично си присвояват български исторически личности, представяйки ги като свои герои – Кирил и Методии, цар Самуил, Даме Груев и Яне Сандански. Простете, че неволно съм Ви подвел, но погледнати през призмата на времето, думите на автора не са далеч от стилистиката на възгледите на Апостола!

 8. Прекрасно произведение!Даже и да не е оригинал,ако Левски беше тук,така би го написал.Поздравления!

 9. Някой може ли да каже със сигурнист Левски ли го е писал това?

  • Не, не е писано от Левски! Вижте коментарите, там е посочено!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: