Сдружение „Възраждане“

„Болгарине, знай свой род и язик“

Отец Паисий

С този призив към потомците започва известието за идеята да бъде основано местното сдружение „Възраждане“.

Годината е 2009 , началото на месец май е, а идеята започва да се претворява в дела! Ето и точният текст от предложението на Инициативния комитет:

РОЖДЕНИЕТО

Драги потомци на с. Горски горен Тръмбеш!

Богата, но драматична е историята на нашето село. Възникнало още в Древността, населявано от траки, славяни и прабългари, то устоява на всички изпитания през вековете и след Освобождението добива своя чисто български облик, за да допринесе за развитието на българската нация.

Днес то е поставено пред нови изпитания, застрашаващи неговото съществуване. То застарява и се обезлюдява, няма кой да го спаси освен нас, неговите потомци, които сега живеят в него или са пръснати из страната и чужбина. Това може да стане като се обединим и жертваме всеотдайно време, сили и средства според възможностите си за неговото възраждане. Тази родолюбива идея може да се осъществи чрез едно Сдружение на потомците, което да бъде двигател на общите усилия.

Разбирането ни за потомък /стб. по томь – подир това / е по-широко. То обхваща не само родените в селото или наследници на родовете, но и тези, които по семейни или имотни обстоятелства са свързали по-късно съдбата си с него. Да запламти в сърцата ни огненият порив на нашите възрожденци и всички заедно да възродим нашето село – това чудо на природата! Членуването на всеки от нас в Сдружение „Възраждане“ ще ни направи съпричастни към това велико дело.

Нека 24 май 2009 година стане дата на Сдружението!

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://gorskigorentrumbesh.wordpress.com/2010/07/20/%d1%81%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: