Известни хора от Горски горен Тръмбеш

Това са хората, които със своите способности, неуморен труд, смелост и пожертвователност са дали приноса си за добруването на своя народ, показали са неговите възможности на народ с богата история и култура, с дадености за преуспяване. Към тях принадлежат първите учители, които са  и всеотдайни просветители, както и  тези, които са прославили името на България или са се борили за нейната свобода, обществените деятели, хората със заложби и творческо горене, изградили с делата си духовния облик на селото и допринесли за неговото стопанско развитие. Посочените лица, както и много други с по-малка известност показват неспокойствието на българския дух, упоритостта и стремежа на българина, който е дал и има още много да даде за напредъка на нацията и на човечеството.

1. ВИДНИ  ЛИЧНОСТИ

1.1. Петър Михов Витанов (Комитата)


Роден  в 1851г., опълченец  от  Освободителната  война в трета  знаменосна  дружина.  Участвал  в  боевете  при Стара Загора , Шипка и Шейново.

1.2. Хараламби (Хари) Стефанов Стоев

Роден в 1898г., Световно известен борец-шампион, прославил България в целия свят.

Любимец на публиката в Чикаго, шампион на планетата по американска борба в полутежката категория, професор и преподавател по борба и бокс.

Името му става легенда в САЩ и Канада, а в Англия е кръстен „Човекът стоножка“, човекът, чиито крака струват един милион лири стерлинги. Паметни, в неговата спортна кариера  ще останат срещите на тепиха с именити кечисти като Хю Никълс, Збишко Циганеевич, Франк Мартин „Дивата котка“,  Били Едуард,  Елмер Гътри,  Ханс Осбърн,  Норман Уилконсин,  Франсис Грегъри, Сан Рабин,  Ван Вурден, Джордж Уилсън, Пиер Дюрел, Казим Сали и още стотици…

Една от незабравимите борби, които Хари Стоев изнася, е тази срещу Елмер Гътри. Тя е на арената в парка за отдих в Далас, щата Тексас, на 28-и февруари 1922 г., където двамата титани на полутежката категория в американската борба са поканени от мениджъра Брет Уилъби. Българинът все още не е достигнал апогея в своята спортна кариера. Противно на него Гътри е на върха, наричан е още „Железният херцог“ и само при споменаването на името му публиката изпада в екзалтация. И двамата велики спортисти имат своите „патентовани“ хватки. В случая побеждава „Ключът с крака“ на Стоев, който заклещва в четвъртия рунд своя съперник и го заковава неподвижен на арената.

1.3. Свещеник протойерей Стойко Стайков Ковачев.

Роден в 1879г. Служил в църквата от 1911 до 1959г. В същото време е свещеник и на с.Долен Тръмбеш. Обществен деец и просветител.

1.4. Стефан Станев Пенчев

Роден в 1905г. Начален учител. Активен общественик. Изтъкнат деец на Земеделския съюз и впоследствие на Комунистическата партия. Участвал в антифашисткото движение в с. Павел, Свищовско.

1.5. Михаил Димитров Йовчев

Роден в 1904г. Начален учител. Кмет на с.Джулюница и помощник-кмет на гр. Горна Оряховица непосредствено след Девети септември 1944г. Последователен социалдемократ. Читалищен и кооперативен деец. Автор на разкази и други повествователни творби.

1.6. Д-р Димитър Стоянов Савов

Роден в 1910г., завършил ветеринарна медицина в Бърно,Чехословакия. Прочут  ветеринарен лекар в с.Долна Липница,Павликенско. Театрален деец, артист-самодеец и автор на разкази и пиеси.

1.7. Петър Вълканов Драганов

Роден в 1905г. Начален учител и общественик.

1.8. Ламбуша Бойчева Иванова

Родена в 1900г. Начална учителка.

1.9. Иван Бойчев Иванов

Роден в 1904г. Начален учител и общественик.

2. ЗАСЛУЖИЛИ  ДЕЙЦИ

2.1. Стоян Владимиров Костадинов

Роден в 1912г. Кметски наместник от 1946 до 1973г. Допринесъл за електрификацията и водоснабдяването на селото, построяване на началното училище, читалищната сграда, фурната и магазините.

2.2. Димитър Иванов Топалов

Роден в 1905г. Самороден художник, дългогодишен гримьор на артистите в селото.

2.3. Димитър Йорданов Радославов

Роден в 1909г. Дърводелец, поклонник на Асен Златаров, дългогодишен суфльор на артистите и читалищен деец.

2.4. Йордан Николов Трифонов

Роден в 1923г. Дългогодишен кооперативен и читалищен деец, суфльор на артистите в селото.

2.5. Мария Димитрова Йовчева

Родена в 1902г. Активистка на Отечествения фронт. Била е председател на ТКЗС.

2.6. Димитър Стефанов Георгиев

Роден в 1923г. Начален учител. Допринесъл за образуване на ТКЗС. Дълги години директор на Английската гимназия в гр.Русе.

2.7. Йордан Раднев Ангелов

Роден в 1940г. Президент на общинска фирма в гр.Стражица с живо участие в благоустрояването на селото и реставрирането на църквата.

3. ИЗЯВЕНИ В ПРАКТИКАТА

3.1. Иван Бойчев Стоянов

Роден в първата половина на 19 век. Прочут строител на къщи и мостове, майстор на църковната сграда.

3.2. Стоян Христов Цигуларски

Роден в 1910г. Самоук техник с всестранни умения и изобретателност.

3.3. Теодоси Ганчев Тодоров

Роден в 1927г. Електротехник-изобретател.

3.4. Стоян Недев Стоянов

Роден в 1942г. Машинен инженер-конструктор.

3.5. Радни Иванов Ковачев

Роден в 1892г. Обществен деец и ръководител на строителна група. Майстор на общинската сграда.

Ползвани са данни от книгата на Станьо Георгиев „Село Горски горен Тръмбеш“

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://gorskigorentrumbesh.wordpress.com/2010/02/05/%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%b1%d0%b5%d1%88/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 КоментариВашият коментар

  1. Поздрави на всички които са допринесли за създаването на този сайт. Казвам се Христинка Стефанова, прабаба ми (Никула Стефанова) и прадядо ми ( Стефан Стефанов) са от това наистина магично село, което през 2008г. успях и аз да посетя за ежегодния събор на селото. Интересът ми към самото село започна отдавна, все още прабаба ми беше жива и с възторг ми разказваше как са живеели жителите на селото по онова време – как всяка зима приготвяли ‘Еленски бут“, как всяка сутрин приготвяла хляб за семеиството, което се хранело от една огромна купа и всички се нареждали около нея, как са спали не на легла, а върху кози кожи…..всичко това ми изглеждаше като приказка… ежедневието им по онова време …. наистина ме накара да се замислия какво са преживели хората. И въпреки това като се срещнах с част от жителите на селото всички със сълзи на очи и с усмивка си спомняха за онези дни, всички бяха лъчезарни и щастливи, че се срещат след толкова много години. Прабаба ми беше много щастлива, позна всеки който отиде да я поздрави, спомни си всички и всичко. Магично място още веднъж го казвам! С радост ще отида пак с дядо ми. Поздрави на всички роднини, които все още не познавам !

    • Здравейте, Христинка! Радвам се, че блогът ми Ви е харесал! Това е скромният ми принос за запазването на духа и традициите на това прекрасно село и начин да достигне до вниманието на децата ни, толкова ангажирани с този тип нови технологии. Ако искате да научите подробности за миналото и бита на тръмбежани може да потърсите книгата на Станьо Георгиев „Село Горски горен Тръмбеш“! Близки, роднини и потомци се събират ежегодно в местността „Калето“ на църковния празник „Свети Дух“!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: