Горски горен Тръмбеш

Горски горен Тръмбеш е малко село в централна северна България. На картата може да се открие на координати 43°13’22“ северна ширина и 25°50’27“ източна дължина.  Счита се за най-високо разположеното селище в община Горна Оряховица със своите около 400-430м. надморска височина. Отстои на 255км. от София, на 210км. от морската столица Варна, на 115км. е от Русе, и на по-малко от 35км. от Велико Търново. На 25км. е общинският център – гр.Горна Оряховица.

Горски горен Тръмбеш се намира на възлово място с големи стратегически дадености – голям обзор на  юг, изток и запад, който достига до връх  Бузлуджа и връх Шипка. Пътната мрежа е разклонена към важни направления – за Драганово, Г.Оряховица, В.Търново,Габрово, Ст.Загора ;  Стражица, Търговище, Шумен, Варна; Сушица, Бяла, Русе, Силистра. Местността е силно пресечена с много хълмове и долища, удобни за прикритие и за водене на сражения. Затова то е било укрепявано в различни времена. Най-значителна е неговата роля на предмостие към Никополис ад Иструм  през време на Римската империя.

Селото има северно изложение. То се намира в подножието на двата хълма – Калето и Кайрака, с познатите две махали: Кумана на запад под Калето и Чифлика на изток под другия хълм. Ако го поставим  на координатите спрямо страните на света, ще посочим, че на юг от него, до бреговете на Янтра, е с.Горски долен Тръмбеш на около километър разстояние по права линия, а на изток от това село е с.Бреговица; северно на четири километра е с.Сушица,а източно от него с.Горски Сеновец; на 8км. югозападно е с.Драганово, а на североизток , отдалечено 5км. е с.Царски извор(Кралбунар,Чапаево), след което в югоизточна посока на 12км. идва гр.Стражица.

Ползвани са данни от книгата на проф. Станьо Георгиев „Село Горски горен Тръмбеш“.

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://gorskigorentrumbesh.wordpress.com/2010/01/17/%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%b1%d0%b5%d1%88-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 КоментариВашият коментар

  1. едно много красиво кътче от България

  2. Да, така е, за мен е направо магнетично!

  3. Не е само красиво,но и хората са прекрасни.

  4. Прекрасни спомени , прекрасно местенце !

    • Наистина е невероятно, а спомените вярвам, че остават за цял живот!

    • Г-да Тодоров,Пенчев и Н Йорданов ,тази нощ сънувах моят тъст Христо Петков Казармов от това село . Отворих си пощата и видях Вашите коментари . Редовно си общуваме с Йордан Йовчев ( пашата). Ако се сещатe кой е и желаете контакт ми се обадете да Ви свържа с него .Моят е-маil е rchakarov@abv.bg.

  5. едно много красиво кътче ! Пазете го!

  6. […] Търнов е не само областния ни център, но и както вече сме разказвали, е само на около 35км. от Горски горен Тръмбеш, се […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: